Recept voor veerkracht

Twee dagen was ik op Vlieland.
Omdat ik daar zin in had.
Wilde uitwaaien.
Bijkomen.
Brainstormen over nieuwe lezingen en workshops.
Als ik daar zin in had.

Ik was wel vaker een paar dagen weg. Voor werk of opleiding.
Maar niet eerder gewoon, omdat ik zin had.
Ongewoon, dus.

 

Vlieland doppen

Sandwich

Als een cliënt bij mij komt, beginnen we de sessie met oriënteren en settelen.
Vaak is iemand nog maar voor een deel echt aanwezig, en is een ander deel nog bezig met werk, verkeer, gesprekken van eerder op de dag.
We nemen tijd voor de tussen-in-tijd.

Probeer het ook eens: hol niet van A naar B, maar merk dat er ook iets is (tijd, ruimte, afstand) tussen A en B.

Bij een sandwich sla je toch ook het beleg niet over?

 

sandwich-3248956_1280 pixabay 20190629

O honey

“Ik wil meer ontspanning in m’n leven”, zei Marieke.
Ik vroeg haar naar ontspannen momenten in de afgelopen tijd, en liet die in het hier-en-nu belichamen.
Marieke was verrast dat de kleine, ‘gewone’ momenten met dierbaren meer effect hadden dan de prachtige reis naar Egypte die ze gemaakt had.

Op welk moment in de afgelopen week voelde jij je wat meer zoals je je zou willen voelen?
Wat deed je, zag je, rook je?
En wat merk je nu, nu je daar aan denkt?

Zout uit de wond

Als je pastasaus te zout is geworden, kun je met wat honing de smaak weer in balans brengen.

Zout uit

Als je moe bent, gespannen, geïrriteerd: merk dat op.
Proef het.
Erken dat je moe bent, gespannen, geïrriteerd.

Ga dan met je aandacht naar een moment waarop je je prettig voelde.
Wat deed je, zag je, rook je?
En merk wat je in het hier en nu ervaart.

Waarschijnlijk meer ruimte, zachtheid, ontspanning.
En daardoor meer bewegingsvrijheid en creativiteit.
Veerkracht.

 

If we take care of the moments, the years will take care of themselves
[Maria Edgeworth, 1767-1849]
of, zoals in het zand op Vlieland staat: