reacties

Wat ik ervan vond: een heel leerzame miniserie, waarin mij duidelijk werd dat de reis steeds opnieuw gemaakt wordt. Dat het een levensspiraal is, waarin ik steeds mag voelen waar ik op dit moment sta en wat mijn volgende stap zou kunnen zijn. Omdat het in een (kleine) groep is kon er al in korte tijd vertrouwdheid ontstaan, waardoor op intiem niveau gedeeld kon worden. Troostend en ondersteunend.
M, over de miniserie Licht op je trauma

Wat voor mij goed werkte was de afwisseling in jouw uitleg, lijfelijke ervaringen opdoen en tekenen plus de combinatie van die drie. Bovendien vond ik het heerlijk dat je de serie startte met dat er geen onderling advies werd gegeven. Voor mij zette je daar iedereen mee op zijn/haar eigen benen.
T, over de miniserie Licht op je trauma

Ik ben, door de jaren heen alweer, getroffen door jouw benadering en houding van en naar de mensen (waaronder ik) waarmee je werkt. Want dat is het gevoel: je werkt met en voor ons. Samen, maar ook als die stille kracht die zo subtiel leidt en ruimte geeft. Waar ik je enorm dankbaar voor ben.
Svaraj, over de miniserie Licht op je trauma

Mijn sessies met Mirjam hebben mij inzicht gegeven in welke impact mijn lichaamstaal uit de pre verbale periode (de tijd dat ik nog niet kon spreken) op mijn leven heeft gehad. Het moeras waarin ik steeds ploeterde heeft aan de hand van concrete situaties uit die periode (en situaties uit het heden) plaats gemaakt voor mijn fundament. Het fundament voor mijn leven dat er nooit was en nu wel: ik voel me meer afhankelijk van mezelf in plaats van van de ander. Dat geeft me meer bewegingsvrijheid. Ik kan nu mezelf zijn met mijn energie en mijn identiteit. Mirjam heeft me steeds volkomen serieus genomen, niets was gek. Alles heeft betekenis.
T.S.

“Mirjam werkt vanuit haar hart. Ze creëert een veilige ruimte zonder oordelen. Trauma’s van jaren geleden waarvan ik zelf niet doorhad dat dit me zo blokkeerde, wist zij met mij ruimte te geven en daarmee te verwerken. Geen therapie met enkel je hoofd, maar juist door het lezen van je lichaamstaal. De context rond wie ik ben en waarom, heb ik samen met Mirjam in beeld gebracht. Ik verheugde me op elke sessie! Ze begeleidt je subtiel waarbij je zelf tot inzichten komt, zonder dat ze je woorden in de mond legt.”
Maartje

”Mirjam laat je je steeds weer verbinden met je lichaam en je lichaam met je omgeving zodat je kunt ontspannen in jezelf. Ook helpt ze je links- rechtsverschillen te nuanceren in je lichaam. Ze leert je emoties geleidelijk naar binnen te laten komen zodat ze meer hanteerbaar zijn en meer voelbaar in je lichaam. Zo kan je ook meer de energie van de emotie ervaren. Ze begeleidt je op de weg naar helderheid in je lichaam op een hartelijke en verwelkomende wijze.“
David M. Knibbe. Groningen

“De sessies met Mirjam hebben mij enorm geholpen in mijn rouwproces. Ik ervoer lichamelijke klachten waar ik geen grip op had en Mirjam heeft me geholpen om die klachten te koppelen aan mijn ‘trauma’, emoties en gedachten. Het is bewonderenswaardig hoe ze de perfecte vragen stelt en op de juiste momenten aanvoelt als er nog iets dwars zit. Verder werken haar kalme en vriendelijke voorkomen op zichzelf al ontspannend. Ik had me geen betere behandelaar kunnen wensen.“
Rob

“Mirjam heb ik als een fijne coach ervaren. Op een liefdevolle en betrokken manier heeft ze mij geleerd hoe ik naar de signalen van mijn lichaam kan luisteren. Mijn hoofd en lichaam zijn een geheel. Dat wist ik wel, maar ik voelde het nog niet. Mirjam heeft me geleerd om niet bang te zijn voor de signalen, maar er juist met aandacht naartoe te gaan. Hierdoor durf ik weer te vertrouwen op mijn lichaam en op mezelf. Heel waardevol.”
T.

“Mirjam heeft me in een elfendans door een Somatic Experiencing Hamam geleid.
Elke keer een stukje schoner, tot mijn ware gezicht weer zicht- en voelbaar was.
En nu kan ik met zingend hart de ontdekkingsreis die leven heet vervolgen.
Ik ben haar en Peter Levine diep dankbaar voor hun energie, intelligentie en liefde.
We zijn gemaakt van sterrenstof, zei Vincent Icke laatst.
We zijn één met het geheel, denk ik dan.
Een besef om iedere morgen blij mee wakker te worden.”
Svaraj

“Door de paar sessies bij Mirjam heb ik weer opnieuw ervaren dat ik een geheel en heel ben. Alles is intact. Door te voelen, te benoemen, te verbeelden worden losse dingen een geheel. Het kan verbinden. En dat wil mijn lichaam, verbinding.
Mirjam is de reisleider, die door vragen te stellen of een oefening te doen, mij mijn reis laat maken.
Dat vind ik echt haar meerwaarde.”
Liesbeth

“You walk into the room and Miriam is waiting for you with a big smile and a nice cup of jasmine tea. From the moment you enter, the space becomes the ground for your guided exploration of your body and your mind. You chose where and how you want to sit -or stand, or walk around…-; get conscious of the room, objects, atmosphere: the here and now. She asks you a few questions from time to time intended to help you listen to whatever your body has to say and develop a discourse from there. Images are magically created, detailed descriptions put into words. Emotions arise -not always pleasant-, lights and shadows, demons hiding in your subconscious, epiphanies, sometimes, that explain a lot (rather than rationally, at an almost magical level, which allows you to relax and let your mind take a break from constant analysis). Perceptions, sensory and mental, behavioural patterns, affects, ideas… It all bursts out and it does not make apparent sense or it suddenly does. Facing a mirror, your life untangles right in front of your eyes. Senses very open, ready to observe and let things be the way they are instead of trying to understand them or change them from a sheer logical point of view. It’s a process, and it works. In each session limits are gradually broken, doors to a different perception of reality open. Then, near the end, she poses her hands on different parts of your body and it all quiets down, the waters get still and you can finally rest from yourself and from all your efforts.”
Alfredo Garcia
Alfredo volgde een combinatietraject BodyMind coaching door mij en Japanse acupunctuur door Tonsan. Lees hier wat hij nog meer schreef.

“Ik heb nu voor de tweede keer een serie coachingsgesprekken gevolgd bij Mirjam. Mirjam is een fijne coach waar je je snel op je gemak bij voelt. Ze is puur, ze sluit bij je behoeften aan en voelt goed aan tot hoever ze kan gaan. Dit maakt dat ik mij open kon stellen voor haar. Door te praten en oefeningen te doen ben ik mij bewust geworden van patronen die ik heb aangemaakt door de jaren heen. Verder heeft ze mij geleerd hoe ik bij mijn gevoel kan komen. Na gesprekken stopte het niet. Veel ging onbewust verder.”
Hieke

“Mirjam heeft haar collega’s een zeer interessante workshop gegeven. Ze combineert kennis van biologische processen met uitstekende trainingsvaardigheden. Door te vertellen, te laten zien en te laten ervaren weten we meer van de impact van indrukwekkende ervaringen, van het herstelsysteem van het lichaam en de overbelasting ervan. Bij vragen uit de groep laat ze zien dat ze zich de materie goed heeft eigen gemaakt. Zeer aan te bevelen!”
Eduard, over de training Van stress naar veerkracht

“Door de coaching bij Mirjam ben ik me bewust geworden van de wijsheid die mijn lichaam mij schenkt. Hoe belangrijk het is te luisteren naar de wijsheid. Je krijgt het allemaal aangereikt door je lichaam en jij hoeft alleen maar te luisteren, tijd te nemen, te voelen en ervaren. Mirjam begeleidt deze sessies met zachte hand en stemt heel goed af op wie je bent. Een rijke en wijze ervaring waar ik mezelf verder mee kan ondersteunen.”
Jolanda

“Ik heb geleerd bewuster te zijn van mijn gevoelens en emoties. Deze niet te blokkeren en weg te stoppen maar ze te erkennen en accepteren. Emoties moeten kunnen vloeien maar soms mogen ze ook best even onder de tafel geschoven worden voor een later moment. Mirjam heeft mij daarin erg geholpen, om beter controle te krijgen over wat er in mijn lichaam gebeurt. Begrijpen wat ik voel om vervolgens effectiever en fitter in het leven te staan.
In combinatie met de Japanse acupunctuur van Tonsan was dit een erg fijne en vriendschappelijke ervaring. Ton bracht ontspanning in het lichaam met prikkende naalden en verwarmde koude energie op door middel van brandende Moxa. Mirjam nam mij vervolgens bij de hand om emoties vanuit mijzelf te laten vloeien.
Twee ongelooflijk lieve en wijze mensen waar ik veel van heb mogen leren. Mijn luchtballon heeft weer warme lucht om te vliegen en mijn mandje is weer netjes gevlochten voor stevige gronding.
Ik ben weer klaar voor avontuur!”
Dirk, over een combinatietraject BodyMind coaching door mij en Japanse acupunctuur door Tonsan.

“Dat het onderscheid wordt weggenomen tussen je psyche en je body material – dat is onbetaalbaar!”
B.

“Ik heb mezelf teruggevonden.”
N.

[foto (fragment) door Ger ten Hove]