Meer geluk in tien minuten

“Dan de laatste vraag: wilt u aangeven hoe gelukkig u bent?” vroeg de enquêteur. “U kunt kiezen uit zeer ongelukkig, ongelukkig, neutraal, gelukkig of zeer gelukkig”.

Ik was even stil.

 

strandfoto liggend

Ik ken veel gelukkige momenten

Op het strand.
Samen met mijn gezin aan tafel.
Met een groot schetsblok en gekleurde stiften voor me een training ontwerpen.
Op de fiets naar de praktijk om te coachen.

 

Ik heb geleerd te genieten

Maar eerder leerde ik iets anders.

Altijd klFoto met Rakkeraarstaan voor anderen.
Ervoor zorgen dat mensen je aardig vinden.
Niet lastig zijn.
Eerst de nuttige dingen doen, dan pas de leuke dingen.

Ik was daar best goed in

En nog steeds.

Soms hol ik van de ene naar de andere nuttige activiteit.
Zonder te pauzeren.
Zonder me af te vragen of dit is wat ik nu te doen heb.
Of ik vraag drie keer aan mijn tafelgenoten of ze genoeg hebben.
Terwijl ze al twee keer ‘ja’ hebben gezegd.

 

Ik ben er nog steeds goed in om mezelf voorbij te hollen.

Maar ik word er wel moe van.

 

Balans

Soms houd ik van hollen en soms van stilstaan.
Als beide genoeg tijd en aandacht krijgen, is er balans.
Bij mij gaat dat niet vanzelf.

 

Meer geluk in twee keer vijf minuten per dag

Iedere ochtend neem ik even tijd om te bepalen wat de belangrijkste twee à drie tijdbestedingen zijn van vandaag. Natuurlijk heb ik net zo goed ‘corvee’ – ook daarvan plan ik er twee à drie.

In dit filmpje zie je een mooie metafoor:

Wat zijn jouw pingpongballen? Wat jouw kralen, wat jouw zand?

Iedere avond geef ik een paar minuten volle aandacht aan drie momenten van de afgelopen dag waarvoor ik dankbaar ben.

Onze aandacht gaat ‘vanzelf’ naar lastige of onprettige gebeurtenissen en momenten. In onze ‘body en mind’ krijgen die momenten ook meer gewicht en ruimte: 3 à 4 keer zoveel als prettige gebeurtenissen. Vanuit de evolutie is dat verklaarbaar: een dreigend gevaar vraagt onze volledige focus, zodat we weten of we moeten vechten of vluchten.

Alleen komen we tegenwoordig vaker papieren tijgers tegen dan echte.

Als we onze aandacht bewust richten op fijne momenten, geven we onszelf de gelegenheid opgebouwde stress van de afgelopen dag te reguleren. Bovendien richt het onze aandacht op positieve aspecten van ons leven. Dat helpt dan weer om de volgende ochtend een mooi plan te maken voor die dag!

 

Mijn antwoord aan de enquêteur …

Voor mij betekent gelukkig zijn: balans tussen genieten en moeten, tussen flow en corvee, tussen voor anderen zorgen en voor mezelf. En omdat ik inmiddels weet hoe ik daar regie op kan houden, is die balans er meer en meer. Mijn antwoord was daarom

… ‘gelukkig’.

 

Wat zou jouw antwoord zijn? Wil jij ontdekken wat belangrijk is voor jou, en hoe je daar meer voor kunt kiezen? Je bent welkom bij Ontdek je sprankeling op 21 december 2018. Of maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek.