Emoties als wachtwoord

Wat betekende die traan?

Ze had verteld over het verlies van een dierbare. Van wie ze zo graag had willen horen dat ze goed was zoals ze was.

Toen de tranen kwamen waren haar gezicht en hals rood, en haar ademhaling hoog en onregelmatig. Haar keel voelde dichtgeknepen. Haar handen en voeten bewogen onrustig.

Guardian pixabay 20190227


1 + 1 = ?

Er was verdriet.
Er was verdriet en boosheid.
Er was verdriet en boosheid en zich alleen voelen.

Onze primaire emoties zijn de basisemoties bang, boos, blij en bedroefd.
Maar meestal zijn onze emoties niet zo ééndimensionaal. Meestal gaan ze gepaard met subtiele, of minder subtiele, fysieke sensaties, en zijn er oneindig veel nuances.

De Finse onderzoekers  Lauri Nummenmaa, Enrico Glerean, Riitta Hari en Jari K. Hietanen brachten een aantal van deze subtiele emoties met hun bijbehorende fysieke sensaties in kaart.

Map bodily emotions

Klik hier om het bijbehorende artikel te lezen.

 

De drempel 

Toen haar tranen kwamen, gezien mochten worden, en weg mochten vloeien, was ze een drempel over. Ze wás niet meer haar verdriet, boosheid en alleenzijn. Ze kon haar emoties waarnemen, constateren dat diegene nooit had gezegd dat ze goed was zoals ze was, dat ook nooit meer zou kunnen doen, en dat dat verdrietig was.

Zucht.

De rode kleur was gezakt. Haar handen lagen op haar benen. Ze voelde haar voeten op de grond. Ik vroeg haar nog eens met haar aandacht te gaan naar de dierbare persoon.

Haar gezicht werd zachter en ze glimlachte. “Ik weet dat hij wel van me hield”, zei ze “hij kon het alleen niet zeggen. Maar hij liet het wel merken”. En ze vertelde over hoe zorgzaam hij geweest was.

Weer kwamen er tranen.

 

Wat betekende die traan?

Terwijl er tranen over haar wangen liepen bleef haar gezicht zacht, en haar handen en voeten ontspannen. Er kwam een warmte in haar buik die zich uitbreidde in haar hele lichaam.

Emoties uiten zich als we iets kwijt raken – maar ook als we iets terugvinden.
Zoals zij nu weer in contact kwam met haar compassie en liefde.

 

Wat betekenen hun tranen?

Of de tranen in dit filmpje gaan over verlies, over terugvinden,  of over allebei – dat weten alleen Marina en Ulay …