Licht op je trauma

Drie vrijdagochtenden over de zin en betekenis van jouw verwonding

Impactvolle gebeurtenissen of trauma’s vormen hindernissen in je leven, en kunnen tegelijkertijd wegwijzers zijn op je persoonlijke pad.

Een wond
is een plek
waar licht
je ziel binnenkomt.
~ Rumi

Trauma als draak
Licht op je trauma is gebaseerd op ‘de reis van de held’, het werk van de Amerikaanse literatuurwetenschapper Joseph Campbell. Hij ontdekte dat alle grote verhalen en mythen een zelfde structuur en patronen kennen. Deze structuur staat bekend als De reis van de held of de monomythe. 

Van hindernis naar wegwijzer
In mythen en verhalen ondergaat de held één of meer beproevingen. Hij of zij moet het opnemen tegen een draak, verblijft een tijdje in een donker woud of in de buik van een walvis. Joseph Campbell zegt daarover dat de monsters die de held moet verslaan, eigenlijk de onopgeloste opgaven uit ons eigen leven zijn.

Impactvolle gebeurtenissen of trauma’s kunnen je de richting wijzen op je persoonlijke pad. Niet omdat alle ellende wel ergens goed voor is: een trauma door overweldigende gebeurtenissen of periodes zorgt voor schade en pijn. Echter, de manier waarop je er mee bent omgegaan en er betekenis aan hebt gegeven, heeft je veel te vertellen.

Zin en betekenis 

Kintsugi (金継ぎ: ‘gouden verbinding’), ook wel Kintsukuroi (金繕い: ‘gouden reparatie’) genoemd, is de Japanse kunst van het repareren van gebroken keramiek met goud- of zilverkleurige lak. In de Japanse schoonheidsleer dragen de sporen van breuk en herstel bij aan de schoonheid van een voorwerp.

Misschien herken je dit:

 • je voelt je (meer) geheeld, het verleden heeft je niet meer zo in de greep
  Je bent meer gericht op het hier en nu en de toekomst, dan op het verleden.
 • je bent op zoek naar zin en betekenis
  Je bent op zoek naar wat jouw verwonding, en de manier waarop die heeft doorgewerkt in je leven, je te vertellen heeft.
 • je zit in het ‘tussenin’
  Je merkt dat je oude verhalen en patronen hebt losgelaten, maar er is nog geen nieuw verhaal ontstaan.
 • je bent nieuwsgierig naar wat het leven nog meer te bieden heeft
  Je wilt je verleden achter je laten, en tegelijkertijd je geschiedenis integreren omdat alles van jou er toe doet.

Als jij dit ook hebt, dan is deze workshop iets voor jou.

Over mij
In De reis van je leven en Licht op je trauma komen mijn liefde voor verhalen, expressie via woorden en via beweging samen. Naast en na mijn studie Nederlands werkte ik meer dan twintig jaar als dansdocente. Ik raakte gefascineerd door de relatie tussen gedachten die mensen over zichzelf of hun omgeving hebben en hun (bewegings)vrijheid.

Ik merkte dat een andere gedachte tot een andere beweging kon leiden, maar was vooral verrast door het omgekeerde: een fysiek andere beweging of houding leidde vaak tot een andere levenshouding.

Toen ik stopte als dansdocente, en doorging als coach, was het voor mij vanzelfsprekend om lichaamsgericht te coachen. Omdat ik merkte dat vragen in het hier-en-nu vaak teruggrijpen op eerdere (overweldigende) ervaringen, ging ik me verdiepen in trauma en werd ik lichaamsgericht traumabehandelaar.

En daarmee is de cirkel rond: een trauma zou je kunnen zien als de monsters die een held in het verhaal moet verslaan, waarna de held naar huis kan als een wijzer, rijker of heler mens.

De workshopseries Licht op je trauma en Van stress naar veerkracht sloten voor mij heel goed op elkaar aan. In Licht op je trauma kreeg ik inzicht in mijn levensdoel. In de serie Van stress naar veerkracht gaf Mirjam mij gereedschap om mijn levensdoel, in plaats vanuit stress, vanuit veerkracht verder vorm te geven. De combinatie van theorie met oefeningen was voor mij heel effectief.

Het werken in een klein groepje waarin iedereen uitgedaagd/uitgenodigd werd op zichzelf te staan vond ik heerlijk. Het was voor mij, voor de eerste keer in mijn leven, een verrijking in een groep te zitten waarin ik datgene kon delen wat ik wou delen. Mirjam begeleidde de workshops op zo’n manier dat ik elke keer nieuwe ontdekkingen deed die ik van tevoren niet zag aankomen. Ontdekkingen die helend waren. Door haar manier van begeleiden heb ik de series ervaren als: niks moet, alles mag en niets is gek.

Tinie

Boek jouw workshop 
29 november en 6 en 13 december 2024 van 10 tot 12.30, Groningen

€ 250,-

Wil je dat ik je op de hoogte houd van nieuwe data? Stuur me dan een mailtje!

There is a crack, a crack in everything
That’s how the light gets in
~ Lennart Cohen, Anthem

Wat kun je verwachten
In deze workshops verken je jouw persoonlijke reis met behulp van verhalen, beelden en lichaamsgerichte oefeningen en meditaties. Dit geeft een nieuwe betekenis aan wat je hebt meegemaakt. Je krijgt meer zicht op de rode draad in je leven, en een nieuw perspectief op jezelf. Misschien herschrijf je het verhaal dat je over jezelf vertelt wel tot een heel en helend verhaal.

Om mee te kunnen doen is het van belang dat je jezelf voldoende kunt reguleren, en met enige afstand kunt kijken naar dat wat je hebt meegemaakt. Als je twijfelt, neem dan contact met me op.

Als je vragen hebt ben je van harte welkom om mij te mailen of te bellen (06 291 567 94).