de reis van de held

Een ander perspectief op je leven

De reis van de held geeft je een nieuw perspectief op gebeurtenissen in je leven en de samenhang er tussen. Je transformeert ballast tot bagage.

Je betreedt het bos op het donkerste punt,
daar waar geen pad is.
En als er wel een pad is,
dan is het waarschijnlijk andermans pad.
Joseph Campbell

Van donker woud naar achtertuin
In mythen en verhalen gaat de held een drempel over naar het onbekende. Hij of zij moet het opnemen tegen een draak, verblijft een tijdje in een donker woud of in de buik van een walvis. Na een aantal uitdagingen gaat de held terug naar huis, met het elixer dat hij heeft verworven.

Iedereen een held
De reis van de held is gebaseerd op het werk van de Amerikaanse literatuurwetenschapper Joseph Campbell. Hij ontdekte dat alle grote verhalen en mythen een zelfde structuur en patronen kennen. Deze structuur staat bekend als De reis van de held.

Ook onze persoonlijke ontwikkeling is een heldenreis. Hoe ziet jouw reis eruit, en wat hebben helden die je zijn voorgegaan je te vertellen?

Zin in je leven

Je leeft in het hier-en-nu als je je geschiedenis hebt geïntegreerd.
Anders leef je eigenlijk in het verleden.
Thomas Hübl

Misschien herken je dit:

 • je bent op zoek naar zin en betekenis
  Je bent op zoek naar je persoonlijke missie, meer diepgang in je leven en zingeving.
 • je wilt meer verdieping en voldoening
  Je wilt niet meer doen wat je altijd deed. Je wilt van betekenis zijn en zonder terughoudendheid geven wat je te geven hebt.
 • het verhaal dat je jezelf of anderen vertelt klopt niet meer
  Je bent toe aan een nieuw perspectief op je verleden, jezelf of je toekomst.
 • je bent nieuwsgierig naar een andere manier om naar jezelf en je leven te kijken
  Je wilt je geschiedenis integreren zodat je in het hier en nu kunt leven.

Als jij dit ook hebt, dan is deze workshop iets voor jou.

Over mij
In De reis van de held komen mijn liefde voor verhalen, expressie via woorden en via beweging samen. Naast en na mijn studie Nederlands werkte ik meer dan twintig jaar als dansdocente. Ik raakte gefascineerd door de relatie tussen gedachten die mensen over zichzelf of hun omgeving hebben en hun (bewegings)vrijheid.

Ik merkte dat een andere gedachte tot een andere beweging kon leiden, maar was vooral verrast door het omgekeerde: een fysiek andere beweging of houding leidde vaak tot een andere levenshouding.

Toen ik stopte als dansdocente, en doorging als coach, was het voor mij vanzelfsprekend om lichaamsgericht te coachen. Omdat ik merkte dat vragen in het hier-en-nu vaak teruggrijpen op eerdere (overweldigende) ervaringen, ging ik me verdiepen in trauma en werd ik lichaamsgericht traumabehandelaar.

En daarmee is de cirkel weer rond: een trauma zou je kunnen zien als de monsters die een held in het verhaal moet verslaan, waarna de held naar huis kan als een wijzer, rijker of heler mens.

De ‘Heldenreis’ heeft niet alleen mijn blik op mezelf verdiept en verhelderd, maar heeft ook verbonden. Mijn leven voelt nu meer als eenheid, een geheel. Door met aandacht stil te staan bij diepte- en hoogtepunten is het als een epos geworden, alsof ik naar een film over mijn leven heb gekeken.
Svaraj

Boek jouw reis
Data in 2022 en 2023

In deze miniseries verken je jouw persoonlijke reis met behulp van verhalen, beelden en lichaamsgerichte oefeningen en meditaties.

De reis van je leven.
De reis van de held als metafoor voor je persoonlijke reis en ontwikkeling.

Ontwikkel een nieuw perspectief op gebeurtenissen in je leven, de samenhang ertussen, en zodoende mogelijk een heel en helend verhaal.

Groningen
17, 24 en 31 maart 2023 van 10 tot 12.30
€ 250,-

Licht op je trauma.
Drie vrijdagochtenden over de zin en betekenis van jouw verwonding.

Impactvolle gebeurtenissen of trauma’s vormen hindernissen in je leven, en kunnen tegelijkertijd richtingaanwijzers zijn op je persoonlijke pad.

Groningen
6, 13 en 20 januari 2023 van 10 tot 12.30 (vol)

14, 21 en 28 april 2023 van 10 tot 12.30

€ 250,-

Wil je dat ik je op de hoogte houd van nieuwe data? Stuur me dan een mailtje!

Wat kun je verwachten
In deze workshops verken je jouw persoonlijke reis met behulp van verhalen, beelden en lichaamsgerichte oefeningen en meditaties. Dit geeft een nieuwe betekenis aan wat je hebt meegemaakt. Je krijgt meer zicht op de rode draad in je leven, en een nieuw perspectief op jezelf. Misschien herschrijf je het verhaal dat je over jezelf vertelt wel tot een heel en helend verhaal.

Welkom!
Als je vragen hebt ben je van harte welkom om mij te mailen of te bellen (06 291 567 94).